Joop de Kler

Loopbaanprofessional


Weesperzijde 78 2h
1091 EJ Amsterdam

info@joopdekler.nl
06 46 24 40 43

Welkom bij mijn eerste blog over ‘Engagement in relatie tot werk’, onder (HR) professionals beter bekend als ‘Employee Engagement’. Die term suggereert echter dat het vooral gaat om het engagement van werknemers en niet zozeer over het engagement van werkgevers. Waarschijnlijk is dat een van de oorzaken waardoor het niveau van engagement binnen bedrijven en organisaties al jaren stagneert op hetzelfde (lage) peil. Het begrip ‘Engagement in relatie tot werk’ omvat iedereen die deelneemt aan de arbeidsmarkt, in welke positie dan ook. Sinds begin jaren negentig worden enorme investeringen gedaan in onderzoek, enquêtes, strategieën en programma’s met betrekking tot het stimuleren van een geëngageerde werkhouding onder werknemers, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het effect daarvan minimaal is. Waar ‘m dat precies in zit is voor velen nog een vraag.

Gedurende mijn loopbaan als (loopbaan)coach, trainer, opleider, supervisor, mentor en zelfstandig ondernemer ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in wat engagement precies is, en hoe het er uitziet op de werkvloer. Voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling is engagement in ieder geval onmisbaar geweest. Niet alleen in relatie tot mijn werkzaamheden, maar ook in relatie tot mijn cliënten, studenten, collega’s, opdrachtgevers en overige netwerken. Op basis van mijn persoonlijke groei- en ontwikkelingsroute voel ik mij betrokken bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen in relatie tot hun werk.

Vaak heb ik mogen ervaren wat de waarde is van een geëngageerde werkhouding, zowel voor mijzelf als voor anderen. Een werkhouding die volgens mij niet los is te zien van een geëngageerde levenshouding. Uit eigen ervaring weet ik echter ook dat je er nogal wat voor over moet hebben om geëngageerd te willen leven en werken. Zoals vertrouwen en een lange adem, intrinsiek gemotiveerd zijn, emotionele risico’s durven nemen, persoonlijke investeringen willen doen en het accepteren van verantwoordelijkheden en onzekerheden. Dat werd niet alleen van mij gevraagd, maar vaak ook van mijn directe omgeving. Ik kan me dus levendig voorstellen dat niet iedereen staat te trappelen om engagement toe te laten als wezenlijk onderdeel van een persoonlijke werk- en levenshouding.

Ik kan me ook voorstellen dat je nog geen idee hebt wat engagement eigenlijk inhoudt en wat het voor jou persoonlijk betekent. Dat weet bijna niemand. Er bestaan dan ook tientallen definities over ‘Employee Engagement’. Soms ervaar ik iemand als geëngageerd, zonder dat die ander dat van zichzelf  zo ziet. Wanneer ben je dan geëngageerd en waar blijkt dat uit? Waar komt het vandaan en waardoor wordt het gestimuleerd? Wat vraagt het van je om geëngageerd te worden en te blijven? Wat is de waarde van een geëngageerde werkhouding en voor wie? Welke (werk)omstandigheden hebben een positieve invloed op engagement?
Dit soort vragen werk ik graag verder uit in mijn volgende blogs. Met het schrijven van deze blogs hoop ik het begrip ‘Engagement in relatie tot werk’ nader te verkennen. Met genoegen nodig ik je uit om deelgenoot te worden van mijn ervaringen met en visie op dit onderwerp.

Bekijk onderstaand filmpje en ontdek hoe alledaags een geëngageerde werkhouding kan zijn. Zo alledaags dat iedereen het zal herkennen en daar eigen voorbeelden van heeft. Maar vast ook voorbeelden van een tegenovergestelde werkhouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *